Aflosvrije hypotheeklening
Aflosvrije hypotheeklening

Over de aflossingsvrije hypotheek(deel)lening wordt vandaag de dag negatief gesproken.
Volgens veel berichten ‘moeten we daarvan af’. Maar is dit ook in alle situaties het geval?

Aflossingsvrij. De aflossingsvrije hypotheek is een lening waarbij er alleen rente wordt betaald en geen aflossing. Deze hypotheek wordt meestal met een looptijd van 30 jaar afgesloten en aan het einde van de looptijd moet het hypotheekbedrag in één keer terugbetaald worden.

Geeft dat problemen? Als u een aflossingsvrije hypotheek heeft, moet u zich realiseren dat de hypotheek aan het einde van de looptijd in één keer moet worden afgelost. Kan dat niet, dan moet u een nieuwe hypotheek afsluiten met een nieuwe inkomenstoets.

Als u de hypotheek(deel)lening niet uit eigen middelen (bv spaargeld) kan aflossen of niet opnieuw kan financieren (bijv. vanwege een te laag (pensioen) inkomen, heeft u een probleem.
In het slechtste geval zal u zelfs uw woning moeten verkopen.

Om de rente fiscaal aftrekbaar te houden, moeten alle hypotheken die na 31 december 2012 zijn afgesloten, in 360 maanden annuïtair of lineair worden afgelost.

De rente van een aflossingsvrije hypotheek is niet fiscaal aftrekbaar.
Let op: Hypotheken van voor 31 december 2012 kunnen onder het overgangsrecht vallen.

Of de aflossingsvrije hypotheek nu wel of niet fiscaal aftrekbaar is, banken verstrekken sowieso niet meer dan 50% van de marktwaarde van de woning als aflossingsvrije hypotheek.

Waarom toch een goede keuze?

Over de hele looptijd genomen, is een aflossingsvrije hypotheek in principe de duurste hypotheekvorm. U betaalt rente en geen aflossing, waardoor de schuld altijd blijft bestaan.
Soms is een aflossingsvrije hypotheek echter toch een goede optie, bijv. als u het geld beschikbaar wil houden. Hoe zit dat dan?

Door de lage rentestand is de aftrekbare rente, en dus het fiscale voordeel, steeds minder. Ook het percentage waartegen men de rente kan aftrekken, wordt steeds lager. Als men aflost op de hypotheek, wordt het fiscaal voordeel nog minder.
Let op:  Een aflossingsvrije hypotheek die fiscaal niet aftrekbaar is, kan worden verrekend met spaargeld in box 3. U betaalt dan minder box 3-belasting over het spaargeld.

Nu de rente laag is en de fiscale aftrek wordt verlaagd naar 37,05% in 2023, wordt de fiscale aftrekbaarheid van de hypotheekrente steeds minder belangrijk.

Reactie plaatsen

Uw Makelaar in Gouda. Betaalbare en lokale makelaar uit de stad

Bespaar duizenden euro's op de makelaarskosten.